Avainsanat

aurinkoenergia, aurinkokeräin, tuulienergia, tuuligeneraattori, tuuliturbiini

torstai 20. tammikuuta 2011

Tarttis tehrä jotain!

Kuluttajan sähkölasku on vuodessa kallistunut lähes viidenneksen. Sähköllä asuntojaan lämmittävät maksavat nyt sähköstään vuodessa keskimäärin 373 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Muille lisälaskua on kertynyt keskimäärin 114 euroa, kertoo Energiamarkkinavirasto.

Leijonanosa hinnan noususta selittyy veroilla. Pelkästään vuoden alussa voimaan tullut sähköveron korotus nosti sähkölaskun loppusummaa 7-9 prosentilla.

Korotuksen jälkeen sähkö- ja arvonlisäverot rouhaisevat jo melkein kolmasosan kuluttajan maksamasta sähkölaskusta. Noin 40 prosenttia kertyy varsinaisesta sähköenergiasta, loput sähkön siirtokuluista.

Sähkönenergia kallistui vuodessa noin 12 prosenttia. Sitä nostivat Pohjoismaiden huonontunut vesitilanne, polttoaineiden kallistuminen ja kulutuksen kasvu. Myös siirtohinnat nousivat, koska sähköyhtiöt investoivat ikääntyneen sähköverkon korjaukseen ja uusiin etämittauslaitteisiin.

Energiamarkkinaviraston mukaan hintojen nousu aktivoi kuluttajia kilpailuttamaan sähköyhtiöitä.
STT

tiistai 18. tammikuuta 2011

Rakennetaan aurinkokeräimet | 072004

Vaasan opistotalolla
Pe 18-19.30, la 10-15, 012 Metallityö, 28.1.-25.3., tuntiopettaja Yrjö Seppälä, 63 tuntia, 97 €. Ilm. 11.1.klo 18.00 alkaen.
Rakennamme omat aurinkokeräimet tuottamaan ilmaista lämpöä. Kurssilla rakennetaan 1-3 aurinkokeräintä/opiskelija. Lisätietoja 040-5556392

lauantai 15. tammikuuta 2011

Tesla The Race to Zero Point Free Energy

Ubuntun Linux käyttöjärjestelmän arvot.
Ubuntu on eteläafrikkalainen eettinen ideologia, joka pohjaa ihmisten keskinäisiin suhteisiin ja kuuliaisuuteen. Itse sana tulee zulu- ja xhosa-kielistä. Ubuntu perinteisenä afrikkalaisena käsitteenä on ollut perusprinsiippejä uutta Etelä-Afrikan tasavaltaa muodostettaessa, ja se yhdistetään afrikkalaisen renessanssin ideaan.

Summittainen käännös ubuntu-periaatteesta olisi ”inhimillisyyttä muita kohtaan”. Toinen käännös voisi kuulua: ”usko yleismaailmalliseen jakamisen siteeseen, joka yhdistää koko ihmisyyden ideaa”.

* ”Ubuntu-henkilö on avoin ja läsnä, toisia rohkaiseva persoona. Hän ei koe uhkana sitä, että muut ovat kykeneväisiä tai hyviä jossakin. Hänen itsevarmuutensa juontuu tiedosta siitä, että jokainen kuuluu suurempaan kokonaisuuteen, joka kärsii kun muita ihmisiä nöyryytetään, alistetaan tai kidutetaan.” -Arkkipiispa Desmond Tutu

Vapaisiin ohjelmiin pohjautumalla Ubuntu-käyttöjärjestelmä tuo ubuntu-hengen ohjelmistomaailmaan.