Avainsanat

aurinkoenergia, aurinkokeräin, tuulienergia, tuuligeneraattori, tuuliturbiini

torstai 30. joulukuuta 2010

Huipputehokas aurinkopaneeli tuottaa sähköä pimeässäkin

Yhdysvalloissa on kehitetty aurinkopaneeli, joka ottaa talteen energiaa koko elektromagneettisen säteilyn kirjosta. Paneeli toimii tehokkaasti siis myös yöaikaan, kertoo uuden teknologian nettisivusto Smartplanet.com.

Aurinkopaneeli kehitettiin Yhdysvaltain energiaministeriön Idahon osavaltiossa toimivassa laboratoriossa.

Tavanomaiset aurinkopaneelit hyödyntävät ainoastaan näkyvää valoa. Auringon säteilystä näkyvää valoa on kuitenkin vain noin puolet. Loppuosa on silmälle näkymätöntä infrapunasäteilyä.

Säteily saadaan talteen nanoantenneilla, jotka on sijoitettu aurinkopaneelin pinnalle.

Keksintö nostaa uuden aurinkopaneelin hyötysuhteen merkittävästi tavanomaisia paneeleja korkeammaksi. Kun tavallisissa aurinkopaneeleissa hyötysuhde on hyvissä olosuhteissa noin 25 prosenttia, uusi paneeli pääsee jopa 46 prosenttiin.

Suomessa asiasta kertoi ensi Tekniikka&Talous.

YLE Uutiset

2 kommenttia:

  1. Nice. :D

    Juuri kun olin jo muutenkin miettimässä aurinkolämpö + lattialämmitys yhdistelmän hankkimista niin nyt lienee viisainta odotella kunnes näiden kaupalliset sovellukset tulevat markkinoille.

    Tai no, voi tietty olla että pelkkien keräimien vaihtokin jälkeenpäin olisi kelvollinen vaihtoehto.
    Tosin sitten kun nämä tulevat kuluttajien saataville niin niitä vanhanaikaisia alkanee saamaan käytettynä puoli-ilmaiseksi eikä niillä olisi jälleenmyyntiarvoa ja menisivät hukkaan.
    Voisikin siis olla järkevintä odottaa että nämä tulevat myyntiin ja ostaa sitten pilkkahintaan ne vanhanaikaiset. :P

    Onkohan mitään arvioita olemassa milloin ja mihin hintaan näitä voisi kuvitella hankkivansa?

    Ikävää sinänsä että tämäkin tekniikan ala kehittyy koko ajan niin nopeasti että aina vaikuttaa olevan järkevintä odottaa vielä hetki... :P

    VastaaPoista
  2. Tuollainen aurinkosähköjärjestelmä kuulostaakin hyvältä. Voi olla, että meilläkin laitetaan harkintaan, jos sellainen meille joskus tulee. Kiitos postauksesta. Asiaa aletaankin miettimään meidän taloudessa. https://www.lampojokeri.fi/tuotteet/aurinkosahko/

    VastaaPoista