Avainsanat

aurinkoenergia, aurinkokeräin, tuulienergia, tuuligeneraattori, tuuliturbiini

lauantai 12. helmikuuta 2011

Juotos töitä ynm.............


Reijo ja putken pursotustyökalu!

No jos ei muu auta" "

Nyt pysyy....

Juottamaan!

2 kommenttia:

  1. Kuten blokin kirjoittaja edellisessä viestissä mainitsi ”Tarttis tehrä jotain!”. Tämä pitänee paikkansa eli voi vaikka itse valmistaa tasokeräimensä kuten kurssilla tehdään, mutta se pitää tehdä mahdollisimman halvalla!

    Tasokeräimien takaisinmaksu kyllä kiinnostaa monia! Aurinkoenergian säteily vuositasolla on Vaasan korkeudella siinä hieman alle 1000 kWh/m2 josta itse tehty tasokeräin nappaa ainakin 25% talteen (siirtohäviöt mukana). Hyvät eristykset sekä lyhyet vedot varaajaan parantavat lämmön talteenottoa).

    Tämä tarkoittaa, että esim. 4 tasokeräintä (8m2) ottaisi talteen 2000 kWh = rahan 200 euroa vuodessa (10 sent/kWh).

    Jos laitteet asennuksineen tulivat maksamaan 2000 euroa, niin takaisinmaksu aika on 2000 euroa / 200 euroa/v = 10 vuotta. Vasta tämän jälkeen rupeaa systeemi tuottamaan. Tärkeää on siis pitää kustannukset alhaalla.

    Toisella tapaa tarkasteltuna. Tilastollisesti energiantuoton oletetaan olevan 250 kWh/m2 eli neljällä tasokeräimellä yhteensä 2000 kWh vuodessa. Kun taas lasketaan, että 10 sent/kWh x 2000 kWh/vuosi saadaan se 200 euroa. Takaisinmaksuaika ilman korkoa 2000 euron paketille on siis 10 vuotta tälläkin tapaa tarkasteltuna.

    No, sitten kun keräimet ovat valmiina ja asennettu, niin varaajaa lämpenee niillä mukavasti (aina kun aurinko paistaa). Lasketaan tästä esimerkki, kun varaajan tilavuus on 500l ja aurinko nostaa alkulämpötilasta 30 °C => 65°C (ero siis 35 °C)

    ΔE= 4.19kJ / (kg x °C) x 500kg x 35°C = 73325kJ = 20.3kWh => ~2 euroa säästöä verrattuna sähköllä lämmittämiseen (10 sent/kWh). Jos aikaa kului esim. 5 tuntia saavuttaa tämä 65°C, niin ~4 kW teholla varaajaa silloin lämmitetään.

    Aina kaikkea ei voi perustella rahalla. Ympäristö -ja mukavuustekijät myös vaikuttavat. Kesäaikaan lämmintä käyttövettä tulee kuin huomaamattaan ja jopa puolet vuodesta voi selvitä käyttöveden suhteen pelkällä auringolla.

    Hyvää lisäinfoa:
    http://www.y-energia.com/aurinkolampo/teho_ja_tuotto/teho_ja_tuotto.html

    Huom! Monet tehdasvalmistajat lupaavat tasokeräimilleen huikeita teholukuja jopa 750 kWh/m2/vuosi mutta nämä eivät yleensä ole Suomessa mitattuja lukuja vaan ihan jossain muualla! Valitettavasti kaikki myynnissä olevat keräimet eivät kuitenkaan sovellu täkäläisiin olosuhteisiin esim. lasi on liian ohut (lumikuorma rikkoo ym.) jne…

    VastaaPoista
  2. Juu, mutta eiköhän sähkön hinta ole jo ainakin 12 senttiä/kWh eli kirjoittajan laskelmissa tuotto olisi jo 240 e/vuosi…karkeasti,mitä enemmän sähkö kallistuu, sitä nopeammin paneelit maksavat itsensä takaisin ;-)

    VastaaPoista