Avainsanat

aurinkoenergia, aurinkokeräin, tuulienergia, tuuligeneraattori, tuuliturbiini

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

YK: Uusiutuva riittäisi kattamaan lähes kaiken energiantarpeen


[Kuva: Tamsin Slater / Creative Commons]
YK:n mukaan uusiutuva energia riittäisi kattamaan maailman lähes kaiken energiantarpeen.
YK:n hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi eilen maanantaina SRREN-raportin (Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation), jonka mukaan vuoteen 2050 mennessä jopa 80 prosenttia maailman energiantarpeesta voitaisiin täyttää uusiutuvalla energialla. Tavoite on kuitenkin mahdollinen vain, jos sen toteutumista tuetaan voimakkaasti etenkin politiikan keinoin.
120 tutkijan työn tuloksena raportissa todetaan myös, että lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä voidaan kasvihuonepäästöjä leikata merkittävästi. Vuosien 2010 ja 2050 välillä hiilidioksidisäästöt saattaisivat yltää jopa 220–560 gigatonniin.
Uusiutuvan energian käytön lisääminen auttaisi YK:ta myös pääsemään Cancúnissa asetettuun tavoitteeseen pitää lämpötilanmuutos alle kahden asteen.
Työryhmään osallistunut professori Ottmar Edenhofer kuitenkin myöntää YK:n tiedotteessa, että uusiutuvan energian merkittävä lisääminen on haaste niin teknisesti kuin poliittisestikin. Niin ikään tutkimukseen osallistunut Ramon Pichs huomauttaa raportin osoittavan, ettei uusiutuvan energian lisäämisessä ole kyse resursseista, vaan sitä tukevasta tai vastustavasta politiikasta. Pichsin mukaan etenkin kehittyvillä mailla on ratkaiseva rooli siinä, millaiseksi uusiutuvan energian tulevaisuus muotoutuu.
Seuraa Tekniikka&Taloutta Facebookissa
Raportissa arvioidut uusiutuvan energian teknologiat olivat bioenergia, aurinkoenergia, geoterminen energia, vesivoima, merienergia ja tuulivoima.
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 160 skenaariota uusiutuvan energian mahdollisesta lisääntymisestä vuoteen 2050 mennessä. Samalla tarkasteltiin näiden skenaarioiden vaikutuksia ympäristölle ja yhteiskunnalle. Ennusteista neljä valittiin tarkemman tutkimuksen kohteeksi, ja niitä käytettiin tulevaisuuden arvioinnissa. Skenaarioista pääteltiin, että uusiutuva energia lohkaisee tulevaisuudessa alati kasvavan osuuden energiamarkkinoista.
Ennusteista optimistisimman mukaan maailman energiantarpeesta jopa 77 prosenttia voitaisiin kattaa uusiutuvilla vuoteen 2050 mennessä. WWF on aiemmin esittänyt samansuuntaisia tavoitteita: ympäristöjärjestön mukaan lähes kaikki energiantarve on puhtaammassa tulevaisuudessa mahdollista tuottaa jo olemassa olevalla teknologialla.
Raportissa todetaan, että uusiutuvan energian osuus kasvanee ilman sitä tukevia poliittisia päätöksiäkin. Aikaisempi kokemus kuitenkin osoittaa, että kasvu on suurinta silloin, kun se saa taakseen poliittista tukea.
Lue tiivistelmä raportista täältä.


Aiemmin verkkopalvelussa
Uusiutuva energiakin jättää jälkensä ympäristöön  9.5.2011   »
Radikaali muutos alkamassa: Uusiutuva energia riittäisi koko Suomelle  13.4.2011   »
Uusiutuva energia muuttaa kehitysmaassa asuvan elämän  28.12.2010   »

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti